Open Nav

Top 10 wandelroutes in Zuidwest-Drenthe en de kop van Overijssel

18 mei 2020,  Actualiteit 

Sinds begin maart stellen mijn vriend en ik onszelf nieuwe doelen. Nu we allebei thuis werken, proberen we toch in beweging te blijven. Na het werk wandelen we regelmatig vijf tot tien kilometer per dag. Ik voel me fitter dan voor de coronacrisis toen ik zomaar acht uur per dag op kantoor zat. We hebben er 25 wandelingen op zitten; ter inspiratie deel ik hierbij mijn top 10.

10. Dwarsgracht (8 kilometer)

Het dorpje Dwarsgracht is minstens zo mooi als Giethoorn maar een stuk minder bekend. De wandelroute start bij Restaurant De Otterskooi, waar je - geheel coronaproof – ‘coffee to go’ en ijsjes kunt halen. De route loopt door het dorp, langs het water over smalle bruggetjes. Aan het einde bij de splitsing heb je de keuze uit routes richting Jonen of een ‘rondje Belterwiede’ (linksaf). Wij hebben gekozen voor het rondje Belterwiede omdat het pondje van Jonen is afgesloten in verband met de coronacrisis. Deze route loopt grotendeels langs een breed fietspad van Dwarsgracht naar Giethoorn. Het is enigszins ‘recht toe, recht aan’ maar het Weerribben-Wiedenlandschap maakt het zeker de moeite waard.

9. Staphorst (6 kilometer)

De Zwarte Dennen in Staphorst is voor locals een bekende recreatieplas. Daaromheen ligt het gelijknamige dennenbos met meerdere wandelroutes. Het startpunt bevindt zich aan de Vijverweg bij een grote parkeerplaats (niet te missen). Hier starten meerdere wandelroutes. De route van 6 kilometer loopt door een gevarieerd landschap met bos en heide. Een fijne wandeling die goed is voor zo’n anderhalf uur wandelplezier.   

8. Echten (5 kilometer)

Bij Ruinerweg 12 tussen Echten en Ruinen vind je halverwege een parkeerplaats met startpunten van meerdere wandel- en fietsroutes. De startplaats is kort geleden opnieuw aangelegd en ziet er fraai uit. De wandelroute van 5 kilometer ligt aan de overkant van de weg, waar deze na een kort zandpad direct start. De route leidt door het bos, langs beschutte paden en open heidelandschappen. Een aanrader voor een korte wandeling.

7. Havelte (meerdere routes)

Toegangspoort Holtingerveld in Havelte geeft je toegang tot meerdere wandelroutes. De routes overlappen gedeeltelijk en zijn allemaal de moeite waard om te proberen. Het startpunt alleen al is een belevenis, met de (helaas nu gesloten) brasserie en de schaapskooi van Havelte. De wandelroutes lopen dwars door het glooiende Holtingerveld door het bos en over de heide. Op ongeveer een derde van de route kom je uit bij een hunebed en iets verderop kom je een zandverstuiving tegen. Het zijn mooie, afwisselende routes met afstanden tussen de 2 en 6 kilometer.

6. Diever (gele route, 8 kilometer)

Het Drentse Diever is een bekende toeristische bestemming voor velen. Bij het Tourist InfoPunt in Diever starten meerdere wandelroutes. De gele route van zo’n 8 kilometer vonden wij de mooiste. De route loopt grotendeels door het bos. Halverwege de route kom je bij een idyllisch vennetje met een bankje waar je even kunt uitrusten. In het weekend is er nabij de start ‘coffee to go’ verkrijgbaar. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.  

5. Spier (6 kilometer)

Voor wie in Zuidwest-Drenthe woont zijn de wandelroutes in Spier niet onbekend. Het startpunt bevindt zich bij een grote parkeerplaats, net achter het Van der Valk hotel. Het boshuisje met horeca is helaas gesloten in verband met de coronacrisis. De mooiste en langste route start aan de overzijde van de weg: een route van zo’n 6 kilometer. De route start in het bos en loopt door naar de heide. Halverwege heb je een weids uitzicht over het Nationaal Park Dwingelderveld. Er lopen schapen en nu - in mei - ook veel lammetjes. Een echte Drentse beleving op steenworp afstand van de A28.

4. Doosje (5 kilometer)

Alleen al de naam van dit gehuchtje doet glimlachen. Doosje bevindt zich net voorbij Meppel. Halverwege de Lozedijk telt Doosje drie wandelroutes van Natuurmonumenten. Smaken verschillen maar onze favoriet is de route aan de overzijde van de weg. Deze route loopt door de rietlanden, langs slootjes en plassen. Met een beetje geluk word je halverwege begroet door ooievaars, zwanen en andere watervogels. Wie echt van de natuur houdt mag deze wandelroute niet missen. 

3. Oud-Avereest (6 kilometer)

Op plaats 3 staat een wandelroute van zes kilometer in Oud-Avereest. Deze zeer gevarieerde wandelroute start bij het Natuurinformatiecentrum de Wheem. Je steekt de weg over bij het kerkje en loopt zo het landschap in. Oud-Avereest ligt middenin het Reestdal en dat is te zien. Een prachtige route die je zelf moet beleven!  

2. IJhorst (gele route, 10 kilometer)

Op 2 staat voor mij dé grote verrassing, namelijk IJhorst. Middenin het centrum, tegenover Café Restaurant Vos, starten meerdere wandelroutes. Onze favoriet is de gele route van ongeveer 10 kilometer. Deze wandelroute loopt door het bos, langs akkers en waterlopen. Aan het einde van de route loop je de villa’s in IJhorst tegemoet: echt een aanrader.

1. Lemele (blauwe route, 13 kilometer)

De Lemelerberg is een belevenis op zich; een heuvelachtig landschap in het zo platte Nederland. De blauwe wandelroute van 13 kilometer start op verschillende locaties. Wij zijn begonnen bij camping De Lemeler Esch in Lemele. Op de parkeerplaats staan al routes aangegeven maar voor deze route moet je het bruine bord met de tekst ‘Wandelroutes’ volgen. Het pad op de camping leidt naar het startpunt - vervolgens is het een kwestie van de blauwe peilen volgen. De zandpaden lopen dwars over de Lemelerberg naar het hoogste punt met een prachtig uitzicht. De kiosk halverwege de route verkoopt ‘coffee to go’, ijsjes en ander lekkers. Het is een aardige klim maar als je de tijd hebt moet je deze route zeker proberen. Voor ons tot nu toe de nummer 1!

Veel wandelplezier gewenst!

Take care & stay safe.Bekijk één van de volgende onderwerpen: Actualiteit Overig Plaatsbeleving Stadsontwikkeling Plattelandsontwikkeling 

Neem voor vragen, opmerkingen of een offerte op maat contact op.

Neem contact op