Open Nav

Vier redenen voor de aannemerij om te kiezen voor omgevingsmanagement

3 september 2019,  Overig 

Aannemers zijn doeners: ‘hands-on’ en ‘no-nonsense’. Dat ‘recht voor z’n raap’ kan ik wel waarderen en daarom mag ik graag samenwerken met aannemers. Soms is een aannemer mijn directe opdrachtgever, op andere momenten betreft het een indirecte samenwerking. De bouw is een stuk zakelijker en harder dan ruimtelijke ordening, daarom moet ik stevig in mijn schoenen staan. Zeker zodra ik als ‘omgevingsmanager’ de bouwkeet binnenstap. 

“Omgevingsmanagement? Wat is dat dan?” is vaak de reactie als ik bouwvakkers vertel wat ik kom doen. Volgens De Dikke van Dale betekent ‘managen’ zoiets als ‘besturen’ of ‘leiden’. Omgevingsmanagement betekent letterlijk ‘de omgeving besturen’. Om heel eerlijk te zijn vind ik dat het woord de lading niet dekt, ook al heb ik er mijn bedrijfsnaam van gemaakt. Bij het ene project stap je het paradijs binnen, het andere project is als het ware een sociaal mijnenveld. Je weet nooit wat je onderweg tegenkomt. 

Dit besef dringt steeds meer door tot de bouw- en infrasector, gezien de vraag naar omgevingsmanagers toeneemt. Zo ben ik momenteel betrokken als omgevingsmanager bij een Grond- Weg- en Waterbouwproject in de gemeente Westerkwartier. Ik houd de omgeving op de hoogte van de werkzaamheden middels brieven, sociale media (Facebook, Mailchimp) en het inloopspreekuur. Binnenkort organiseren we zelfs zes excursies voor basisschoolleerlingen uit de omgeving. 

Voor aannemers die geen tijd hebben om mijn introductie te lezen, zet ik graag alle voordelen op een rij. Dit is waarom elke aannemer zou moeten kiezen voor een omgevingsmanager bij de uitvoering van het werk:

1. Opdrachtgevers zoals gemeenten en waterschappen nemen omgevingsmanagement steeds vaker op in tenders. Omgevingsmanagement scoort punten bij de inschrijving!

2. Omgevingsmanagement voorkomt overlast, in de eerste plaats voor omwonenden. Zijn er toch klachten? Dan worden deze snel opgelost. De uitvoerder kan zijn aandacht richten op de coördinatie van het uit te voeren werk. Het inschakelen van een omgevingsmanager neemt dus werk uit handen.

3. Aannemers hebben het druk! De aandacht gaat al snel naar hetgeen er op de bouwplaats gebeurt. De wereld buiten de hekken wordt soms even vergeten. Een omgevingsmanager zorgt ervoor dat deze focus behouden blijft. 

4. Omgevingsmanagers zorgen voor zichtbaarheid. Facebookpagina’s worden opgericht en nieuwsbrieven worden verstuurd om alle betrokkenen op de hoogte te houden. Deze content is meteen ‘gratis’ reclame voor de aannemer. 

Wilt u meer weten over de voordelen van omgevingsmanagement? Neem dan contact met ons op. 

e. marlous@rosegaar.com

w. www.rosegaar.com

t. 06-53657914

Door: Marlous Rosegaar Bekijk één van de volgende onderwerpen: Actualiteit Overig Plaatsbeleving Stadsontwikkeling Plattelandsontwikkeling 

Neem voor vragen, opmerkingen of een offerte op maat contact op.

Neem contact op